Kannanotto hallitusohjelman kirjaukseen liittyen

19.6.2024


LKL ry on tehnyt kannanoton mm. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle, Työministeri Arto Satoselle, Sosiaali - ja terveysvaliokunnalle, Työ- ja tasa-arvovaliokunnalle.

19.6.2024

Kannanotto Pääministeri Orpon hallitusohjelman kirjaukseen ”Selvitetään vaihtoehtohoitoihin ja ei-lääketieteellisin perustein annettaviin esteettisiin hoitoihin liittyvää lainsäädäntötarvetta yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa potilasturvallisuuden varmistamiseksi.”

Haluamme tarkentaa, että hallitusohjelman kirjaukseen liittyen eheytyshoidot pitäisi käsitellä täysin erillään täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista.
MIELI Suomen Mielenterveysseura ry julkaisi 8.3.2024 Eduskunnan lakivaliokunnalle tekemänsä lausunnon koskien ”Rikkomaton – kielletään eheytyshoidot” kansalaisaloitetta.  file:///C:/Users/marja/Downloads/Lausunto_MIELI_Lakivaliokunta_220224.pdf
Haluamme tuoda esiin, että Suomen Mielenterveysseura ry:n lausunnossa mainitut uskonnolliset eheytyshoidot eivät millään tavalla liity täydentäviin ja vaihtoehtoisiin hoitoihin. Täydentävillä ja vaihtoehtoisilla hoidoilla ei puututa ihmisen sukupuoli-identiteettiin tai seksuaaliseen suuntautumiseen.
Haluamme tarkentaa hallitusohjelman kirjausta täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista sekä ei-lääketieteellisin perustein annettavista esteettisistä hoidoista, joita tulisi myös käsitellä erillisinä asioina. 
Kansanedustaja Pia Kauma 24.5.2024 on tehnyt Eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen koskien esteettisten pistoshoitojen sääntelyä. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KK_203+2024.pdf
Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot eivät sisällä esteettisiä pistoshoitoja. Hallitusohjelman kirjauksessa ei-lääketieteellisin perustein annettavat esteettiset hoidot on yhdistetty saman lainsäädäntöselvityksen alle vaihtoehtohoitojen kanssa. Haluamme tehdä selväksi, että esteettisillä pistoshoidoilla tai määrittelemättömillä uskomushoidoilla ei ole mitään tekemistä koulutettujen ammattilaisten tekemillä täydentävillä ja vaihtoehtoisilla hoidoilla. 
Lainsäädännön suunnittelun pitää perustua tosiasioihin, eikä yhdellä lakimuutoksella pitäisi pyrkiä säätelemään useita erilaisia toimialoja, jotka eivät millään tavalla liity toisiinsa.
Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry on koulutettujen ammattiluontaishoitajien suurin Keskusliitto, jonka toiminta perustuu koulutuskriteereihin, omavalvontaan, eettiseen ja vastuulliseen toimintaan. Hoitojemme tavoitteena on ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. 
Yleisimpiä täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja Suomessa ovat vyöhyketerapia, jäsenkorjaus, akupunktio, fytoterapia, aromaterapia, ravintoterapia ja homeopatia.  
Suomessa toimii arvioiden mukaan tuhansia koulutettuja täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen ammatinharjoittajia. Selvittääkseen, ketä terveydenhuollon ulkopuolisia toimijoita Suomessa on, olisi välttämätöntä tehdä toimialaselvitys. 
Olemme tehneet kannanoton kattavan toimialaselvityksen laatimisesta täydentävien ja vaihtoehtoisten kentälle 21.9.2023 Sosiaali- ja Terveysministeri Kaisa Juusolle ja Työ- ja Elinkeinoministeri Arto Satoselle.
Kysymmekin, miten toimialaselvityksen laatiminen edistyy? 
Olemme käytettävissä asiantuntijoina koskien täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitomuotoja, joista me käytämme yleisemmin nimitystä luontaishoidot – tai terapiat.